ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ - ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ:6944412414,6747406564,6947821682,6973472404,6942638311,6983818036 ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ-ΜΕΝΕΜΕΝΗ:6947227605 ΑΝΩ ΠΟΛΗ:6948361660 Ε'ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ:6946878209 ΕΥΚΑΡΠΙΑ:6974421180 ΕΥΟΣΜΟΣ:2310776595,6977288801 ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ:2310442388,6978339896,6942228031 ΚΟΡΔΕΛΙΟ:6937269311 ΝΕΑΠΟΛΗ:2310625624,6972466504 ΠΕΥΚΑ:6973529349,6945968839 ΠΟΛΙΧΝΗ:2310608798 ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ:6977873449 ΣΥΚΙΕΣ:2310620293,6937389891,6995361453 ΤΟΥΜΠΑ-ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ:6984201224
ΜΕΤΕΩΡΑ: 6947264179

Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

ΕΓΚΥΕΣ ΚΑΙ ΜΩΡΟΜΑΝΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ Πολλαπλά εκτεθειμένες στην επιθετικότητα της εργοδοσίας




Απολύσεις και συμβάσεις που λήγουν χωρίς να ανανεώνονται, έλλειψη μέτρων για την προστασία της ασφάλειας και της υγείας στους χώρους δουλειάς, εργασιακές σχέσεις - λάστιχο που οδηγούν σε ψαλιδισμένα δικαιώματα. Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, συνθέτουν την κατάσταση με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι εργαζόμενες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.
Η εγκυμοσύνη και η μητρότητα αντιμετωπίζονται ως «κόστος» και βαρίδι για τους εργοδότες, που αξιοποιούν τους αντεργατικούς νόμους για να «παρακάμψουν» ή και για να κουρελιάσουν τις ελάχιστες προβλέψεις που υπάρχουν για την προστασία της μητρότητας, προκειμένου να απαλλαγούν από τις εργαζόμενες εγκύους και μωρομάνες. Δυο χαρακτηριστικές τέτοιες περιπτώσεις φέρνει στο προσκήνιο η πείρα του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων.
Απόλυση εγκύου με τη «βούλα» του δικαστηρίου
Στην επικαιρότητα βρέθηκε το προηγούμενο διάστημα η απόλυση εγκύου από ιδιωτική επιχείρηση στα Χανιά, με αφορμή την έκδοση της δικαστικής απόφασης που δικαίωσε την εργοδοσία. Στην περίπτωση της Κρυσταλλίας Στάθη, το Μονομελές Πρωτοδικείο Χανίων αποδέχτηκε στην πράξη το προσχηματικό επιχείρημα της εργοδοσίας ότι η απόλυση έγινε λόγω «πλημμελούς άσκησης καθηκόντων», τον ισχυρισμό ότι δεν συνδεόταν με την εγκυμοσύνη της αλλά έγινε για άλλο «σπουδαίο λόγο».
Με τον τρόπο αυτό, ξεπεράστηκε το «εμπόδιο» του νόμου που υποτίθεται πως προστατεύει εγκύους και νέες μητέρες εργαζόμενες από την απόλυση. Μάλιστα, όπως επισημαίνει η ίδια η εργαζόμενη, η δικαστική απόφαση την υποχρέωσε και στην καταβολή των δικαστικών εξόδων, ύψους 200 ευρώ! Με άλλα λόγια, το δικαστήριο έβαλε τη «βούλα» του στην απόλυση και «τιμώρησε» και με πρόστιμο την εργαζόμενη που προσέφυγε σε αυτό για να βρει το δίκιο της.
Η Κρυσταλλία Στάθη, που σήμερα είναι μητέρα δύο μικρών παιδιών, συνεχίζει να διεκδικεί το δικαίωμά της στη δουλειά. Εχει στο πλευρό της το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και τον Σύλλογο Γυναικών της ΟΓΕ στα Χανιά, εργαζόμενους και φορείς της πόλης, που «υποδέχθηκαν» την απαράδεκτη απόφαση με παράσταση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια.
Συνοψίζοντας τα γεγονότα, η Κρ. Στάθη σημειώνει πως τον Νοέμβρη του 2014 ανακοίνωσε στην εργοδοσία του οίκου ευγηρίας, όπου εργαζόταν ως νοσηλεύτρια, ότι ήταν έγκυος. Η πρώτη κίνηση της εργοδοσίας ήταν να της χορηγήσει μια βδομάδα άδεια, χωρίς η ίδια να έχει ζητήσει κάτι τέτοιο. Φτάνοντας στο τέλος της «αναγκαστικής» αυτής άδειας, ζήτησε να ενημερωθεί για τις βάρδιες της επόμενης βδομάδας, διαπιστώνοντας πως το όνομά της δεν περιλαμβανόταν σε καμία από αυτές.
Ακολούθησε μια ακόμα βδομάδα «αναγκαστικής» άδειας για να της ανακοινωθεί αμέσως μετά ότι απολύεται. Η εργαζόμενη δεν έμεινε με τα χέρια σταυρωμένα. Απευθύνθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία έκανε σύσταση στην εργοδοσία να επιστρέψει στη δουλειά. Αυτό όχι μόνο δεν έγινε πράξη, αλλά σύντομα έλαβε και δεύτερη καταγγελία της Σύμβασής της.
Ακολούθησε η προσφυγή της στη Δικαιοσύνη, όπου όμως η απόφαση του δικαστηρίου βασίστηκε αποκλειστικά και μόνο στην ένορκη κατάθεση ενός εργαζόμενου, ο οποίος αναπαρήγαγε τις κατηγορίες της εργοδοσίας, για «αμελή συμπεριφορά» και «πλημμελή εκτέλεση καθηκόντων», παρά το γεγονός ότι οι κοινές τους βάρδιες ήταν λιγοστές.
Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως οι κατηγορίες αυτές «αποδεικνύουν επαρκώς» την ύπαρξη «σπουδαίου λόγου» που δεν συνδέεται με την εγκυμοσύνη και δικαιολογεί την απόλυση. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που οι παρατηρήσεις που δεχόταν η απολυμένη από την εργοδοσία ήταν να «μην κακομαθαίνει» τους τρόφιμους του γηροκομείου, ενώ οι απλήρωτες υπερωρίες ήταν καθεστώς για το προσωπικό!
«Για πέντε ένσημα δεν έλαβα το επίδομα μητρότητας, ενώ έχασα και τη δυνατότητα να μπω το ταμείο ανεργίας», τονίζει η Κρ. Στάθη, ενώ επισημαίνει ότι δεν είναι το πρώτο «κρούσμα», καθώς στο παρελθόν είχε απολυθεί από τη συγκεκριμένη επιχείρηση κι άλλη εργαζόμενη σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. «Δεν πρέπει να αφήνουμε κανέναν εργοδότη να καταπατά τα δικαιώματά μας, δεν πρέπει να σταματάμε να αγωνιζόμαστε, να παλεύουμε για το μέλλον των παιδιών μας», είναι το μήνυμα που στέλνει στις εργαζόμενες.
Με αφορμή τη δική της περίπτωση «άνοιξαν πολλά στόματα», λέει χαρακτηριστικά. Απολυμένες με παρόμοιο τρόπο επικοινώνησαν μαζί της, από διαφορετικές περιοχές της χώρας. Η ίδια γνωρίζει καλά τις δυσκολίες, το φόβο που πρέπει να ξεπεράσει μια εργαζόμενη για να μην υποχωρήσει και να διεκδικήσει τα δικαιώματά της στην εργασία και τη μητρότητα, τις «συμβουλές» να μην απευθυνθεί ούτε καν στην Επιθεώρηση Εργασίας «αν θέλει να ξαναβρεί δουλειά», τις προκλητικές αξιώσεις εργοδοτών από εγκύους να υπογράψουν την παραίτησή τους.
Γνωρίζει όμως εξίσου καλά πως ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί. «Σήμερα είμαι εγώ, αύριο θα είναι κάποια άλλη», τονίζει, ενώ μιλά και για το ρόλο που παίζει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, μέλος του οποίου είναι και η ίδια. «Το Σωματείο βοήθησε πολύ. Μόνη της η καθεμιά δεν μπορεί να καταφέρει πολλά», σχολιάζει. Με τις ανακοινώσεις, τις εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, την ενημέρωση των εργαζομένων, τις πρωτοβουλίες στις οποίες συμβάλλει και με τη δική της παρουσία, το κάλεσμα να μην κρύβεται «κάτω από το χαλί» καμιά απόλυση εγκύου, φτάνει σε περισσότερες εργαζόμενες.
Συνθήκες δουλειάς που οδηγούν στην ανεργία τις μέλλουσες μητέρες
Αντιμέτωπες με την απόλυση, μετά τη λήξη των συμβάσεων ορισμένου χρόνου με τις οποίες δουλεύουν, βρίσκονται οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των νοσοκομείων, ενώ οι συνθήκες δουλειάς τους τις εκθέτουν σε μια σειρά κινδύνους.
Ενα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η Μαρία Χατζηδημητρίου, μέλος της Διοίκησης του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων, που διανύει τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης της. Μέχρι πρόσφατα εργαζόταν στην καθαριότητα του νοσοκομείου της πόλης. Τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν δηλαδή ήταν ήδη πέντε μηνών έγκυος, η ατομική Σύμβαση που είχε με το νοσοκομείο έληξε και δεν ανανεώθηκε. Είχαν προηγηθεί προβλήματα στην εγκυμοσύνη της για την αντιμετώπιση των οποίων είχε αναγκαστεί να απουσιάσει από τη δουλειά. Η μη ανανέωση της Σύμβασης συνοδεύτηκε μάλιστα από «εξηγήσεις» προϊσταμένων της πως το νοσοκομείο «έπρεπε να την έχει απολύσει εδώ και καιρό».
Σε αντίστοιχη θέση βρίσκεται κάθε εργαζόμενη, εξηγεί, καθώς ακόμα και σε μια καλή εγκυμοσύνη, χωρίς επιπλοκές, το εννιάμηνο είναι απίθανο να βγει πέρα με τον έναν μήνα αναρρωτικής άδειας συνολικά που τους δίνουν οι συμβάσεις τους. Σε μια δουλειά που επιβαρύνει σημαντικά τον οργανισμό δεν προβλέπεται το παραμικρό μέτρο για την προστασία της εγκυμοσύνης και της λοχείας, παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων. Συγκεκριμένα στο νοσοκομείο Χανίων, όπως εξηγεί, δουλεύουν στην καθαριότητα 50 γυναίκες και μόλις δύο άνδρες.
Περιγράφοντας τις συνθήκες δουλειάς και τις δυσκολίες, η Μαρία Χατζηδημητρίου φέρνει το παράδειγμα του δικού της πόστου: Η δουλειά στην καθαριότητα των χειρουργείων του νοσοκομείου μεταφράζεται σε καθαριότητα περίπου δέκα διαφορετικών χώρων καθημερινά, σε εντατική χρήση καθαριστικών, όπως χλωρίνη και άλλα απολυμαντικά, σε σήκωμα και μεταφορά των απορριμμάτων που ζυγίζουν γύρω στα δέκα κιλά η κάθε σακούλα. Βάρη, χημικά αλλά και έκθεση σε μικρόβια αποτελούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο δουλεύουν οι εργαζόμενες.
«Στην πράξη μάς λένε να απολυθούμε για να κάνουμε παιδιά», τονίζει και ξεκαθαρίζει ότι καμία εργαζόμενη δεν πρέπει να καλείται να «διαλέξει» ανάμεσα στο δικαίωμα στην εργασία και στο δικαίωμα στη μητρότητα. Στην κατεύθυνση αυτή, το Σωματείο διεκδικεί μόνιμη και σταθερή δουλειά κόντρα στις συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, αλλά και μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού, της εγκυμοσύνης και της λοχείας, για τις εργαζόμενες που δουλεύουν στην καθαριότητα των νοσοκομείων.
Να δυναμώσουν ο αγώνας και η συμμετοχή των γυναικών
Τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία και τη μητρότητα αποτελούν συστατικό στοιχείο της δράσης του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων. Οπως τονίζει ο Φώτης Ρηγανάκος, πρόεδρος του Σωματείου, η πείρα από τη δράση ενάντια στις περιπτώσεις «καταδίωξης» της μητρότητας έχει «φωτίσει» την ανάγκη μια σειρά από πλευρές που αφορούν τη μητρότητα να εντάσσονται στη μάχη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, την οποία δίνει το Σωματείο, όπως εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα. Οι εργασιακές σχέσεις, τα ωράρια, η προστασία της υγείας στο χώρο δουλειάς είναι ζητήματα που αφορούν όλους τους εργαζόμενους, επισημαίνει, αλλά αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για τις εργαζόμενες γυναίκες, τις εργαζόμενες μητέρες.
«Ηδη, με αφορμή τις περιπτώσεις των δύο συναδελφισσών, έχουμε ανοίξει συζήτηση σε μια σειρά από χώρους δουλειάς, στον κλάδο του Εμπορίου και όχι μόνο. Σχεδιάζουμε να δώσουμε συνέχεια με νέες πρωτοβουλίες, σε συνεργασία και με το Σύλλογο Γυναικών της ΟΓΕ, επιδιώκοντας η συζήτηση και η δράση να "αγκαλιάσει" περισσότερους κλάδους και χώρους δουλειάς και να συνοδευτεί από μια καμπάνια εγγραφής των εργαζόμενων γυναικών στο Σωματείο», υπογραμμίζει ο Φώτης Ρηγανάκος. «Τίποτα δεν χαρίστηκε στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες», επισημαίνει και τονίζει την ανάγκη «σήμερα που τα μονοπώλια επιτίθενται σε δικαιώματα και κατακτήσεις, αξιοποιώντας το νομικό οπλοστάσιο που έχουν ψηφίσει οι κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και η σημερινή, να δυναμώσει ο αγώνας για τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους και η συμμετοχή των γυναικών σε αυτόν».