ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ - ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ:6944412414,6747406564,6947821682,6973472404,6942638311,6983818036 ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ-ΜΕΝΕΜΕΝΗ:6947227605 ΑΝΩ ΠΟΛΗ:6948361660 Ε'ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ:6946878209 ΕΥΚΑΡΠΙΑ:6974421180 ΕΥΟΣΜΟΣ:2310776595,6977288801 ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ:2310442388,6978339896,6942228031 ΚΟΡΔΕΛΙΟ:6937269311 ΝΕΑΠΟΛΗ:2310625624,6972466504 ΠΕΥΚΑ:6973529349,6945968839 ΠΟΛΙΧΝΗ:2310608798 ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ:6977873449 ΣΥΚΙΕΣ:2310620293,6937389891,6995361453 ΤΟΥΜΠΑ-ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ:6984201224
ΜΕΤΕΩΡΑ: 6947264179

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΛΗΣ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΔΥΤ.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΚΑΛΕΣΜΑ
ΤΩΝ  ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΗΣ ΔΥΤ.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ, ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
    Είμαστε όλοι μάρτυρες της διαρκούς υποβάθμισης της Δημόσιας και Δωρεάν Υγείας σε όλα τα επίπεδα, ως συνέπεια της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθείται χρόνια τώρα..
   Ειδικά στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, με τους δεκάδες χιλιάδες ανασφάλιστους, με τα πρώην ΙΚΑ(πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας) όσα έχουν απομείνει να μην έχουν γιατρούς ,  με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές σε όλα τα νοσοκομεία , με κλείσιμο κλινικών, με ανυπαρξία πρόληψης για τη νεολαία, τους αθλητές, τα ΑΜΕΑ, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.
     Οι Λαϊκές Επιτροπές παίρνουν την πρωτοβουλία να καλέσουν όλους τους μαζικούς φορείς της περιοχής σε κοινή δράση, συσπείρωση κι αγώνα για την υγεία και την πρόνοια.
   Πρώτο βήμα σε αυτή την κοινή δράση θα πρέπει να είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου αγώνα και ο καθορισμός πρωτοβουλιών για την μαζική διεκδίκηση ικανοποίησης των αιτημάτων μας.
Γι’ αυτό τον λόγο σας καλούμε σε σύσκεψη στις 6 Μάη στις 8 μ.μ. στο Πολιτιστικό κέντρο Τσακίρης  για συζήτηση και προγραμματισμό των περαιτέρω βημάτων.
Στο παρόν κάλεσμα επισυνάπτουμε ένα σχέδιο πλαισίου δράσης το οποίο μένει να εμπλουτιστεί παραπέρα και με την δική σας συμβολή.
Για παρατηρήσεις και επικοινωνία: arbolpueblo7@gmail.com 

 Πλαίσιο θέσεων και δράσεων για την υγεία
       Ζούμε και εργαζόμαστε σε μια περιοχή με 400.000 κατοίκους όπου οι δημόσιες μονάδες Υγείας δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των  εργατικών λαϊκών οικογενειών.      
           Η κατάσταση στο σύνολο των νοσοκομείων είναι προβληματική, επικίνδυνη. Οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνικό, διοικητικό προσωπικό έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Στη χώρα μας, οι εξελίξεις στα πρώην ΙΚΑ , οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων, η κατάργηση τμημάτων και οι σοβαρές δυσλειτουργίες άλλων στο ΕΣΥ, οι ελλείψεις στη φαρμακευτική περίθαλψη οδηγούν, όσους ασθενείς έχουν κάποια χρήματα, στον ιδιωτικό τομέα και όσους δεν έχουν στην επιδείνωση και ίσως στο θάνατο. Εν τω μεταξύ, χιλιάδες ανασφάλιστοι δεν έχουν καμία δυνατότητα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

     Τα ιατρεία των πρώην ΙΚΑ που υπάρχουν ακόμα σε κάθε συνοικία , υπολειτουργούν χωρίς γιατρούς και υλικά. Το μοναδικό κέντρο υγείας αστικού τύπου του Ευόσμου που θα μπορούσε να μετριάσει την κατάσταση  χωρίς προσωπικό  και μέσα  υπολειτουργεί και δεν ανταποκρίνεται στον ρόλο του.
    Τα νοσοκομεία που είναι στην περιοχή μας (Παπαγεωργίου, Παπανικολάου, Ψυχιατρικό) ασφυκτιούν λόγω υποχρηματοδότησης , έλλειψης προσωπικού κύρια υγειονομικού, και υλικών .
      Στους τομείς της προστασίας του παιδιού, της οικογένειας, των ΑμΕΑ, των ηλικιωμένων, ενισχύουν τη δράση των διαφόρων ΜΚΟ, αλλά και των επιχειρηματιών.
        Η σημερινή άθλια κατάσταση στην Υγεία - Πρόνοια είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θεωρεί τις παροχές Υγείας του λαού ως "κόστος, γιατί εμποδίζουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων".
    Αυτή είναι η αιτία της έλλειψης προσωπικού στις μονάδες Υγείας, των περικοπών στους μισθούς των υγειονομικών, των συγχωνεύσεων νοσοκομείων, κλινικών και εργαστηρίων. Της αύξησης των πληρωμών για εξετάσεις, νοσηλεία, φάρμακα. Της εφαρμογής των "πλαφόν" στη συνταγογράφηση εξετάσεων και φαρμάκων. Της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας ως επιχειρήσεων που "πουλάνε" υπηρεσίες Υγείας στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Παρόμοια μέτρα παίρνουν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είτε έχουν Μνημόνιο είτε όχι. Είτε ακολουθούν περιοριστική πολιτική αλά "Μέρκελ" είτε επεκτατική αλά "Ομπάμα".
      Παντού με τον ίδιο στόχο: Να γίνουμε ακόμα φθηνότεροι εργαζόμενοι, χωρίς δωρεάν παροχές Υγείας. Να εξοικονομήσει το κράτος κονδύλια για επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους. Να εξασφαλίσουν σίγουρα κέρδη για τους μεγαλοεπιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στους τομείς της Υγείας και της Πρόνοιας, για να θησαυρίζουν σε βάρος μας.
     Η κυβέρνηση με τις προγραμματικές της δηλώσεις, αλλά και με αλλεπάλληλες δηλώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας μας διαβεβαιώνουν ότι "λεφτά δεν υπάρχουν" για την Υγεία, την Πρόνοια, την αναπλήρωση των απωλειών σε μισθούς και συντάξεις.
     Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν λέει κουβέντα για την ανάγκη να ανοίξουν άμεσα τα νοσοκομεία, οι κλινικές και τα ιατρεία του ΠΕΔΥ που έκλεισαν. Οι προσλήψεις 4000 γιατρών και νοσηλευτών δεν φτάνουν για να λύσουν τα χρόνια σωρευμένα προβλήματα.
 Δεν λέει κουβέντα για την ανάγκη να εξασφαλιστεί πλήρης και επαρκή χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας.
     Δεν θυσιάζουμε την υγεία και τη ζωή μας για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Στον αγώνα για την ανάκτηση των απωλειών, αλλά και για τη διεκδίκηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών είναι προτεραιότητα η υπεράσπιση της υγείας του λαού.
     Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας, πρέπει να στρέφεται ενάντια στην πηγή της επίθεσης στα δικαιώματά μας. Ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους και την πολιτική της ΕΕ που τους υπηρετεί. Να διεκδικεί την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να στοχεύει στην κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και κατάργηση κάθε είδους πληρωμών των ασθενών. Σε αυτόν το δρόμο να αγωνιστούμε μαζί.


Διεκδικούμε  άμεσα:
·                                 Να επαναλειτουργήσουν τα ιατρεία του ΠΕΔΥ που έκλεισαν και να εξοπλιστούν συνολικά τα ιατρεία του ΠΕΔΥ με το απαραίτητο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή για να αποτελέσουν πυλώνα της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
·                                 Να ενισχυθεί με προσωπικό και εξοπλισμό το  Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου του Ευόσμου  με  βασικό προσανατολισμό την Πρόληψη.
·                                 Να ενισχυθούν με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τα νοσοκομεία ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ και ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ και να εξασφαλιστεί πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση.
·                                 Να μην προχωρήσει η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που οδηγεί στο κλείσιμο των δημόσιων ψυχιατρικών νοσοκομείων και θυσιάζει ασθενείς και εργαζόμενους για τα κέρδη των επιχειρηματιών και των ΜΚΟ.
·                                 Να ξαναλειτουργήσουν οι κλινικές που έκλεισαν στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Σταυρούπολης  πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες.
·                                 Κατάργηση κάθε πληρωμής για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες, υγειονομικό υλικό και τεχνικά βοηθήματα.
·                                 Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ευθύνη του κράτους χωρίς καμιά προϋπόθεση σε όλους τους ανασφάλιστους, ανέργους και τα μέλη της οικογένειάς τους
Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο     επειδή    οι εργαζόμενοι είναι οι αποκλειστικοί παραγωγοί όλου του τεράστιου πλούτου που υπάρχει και που μπορεί να καλύψει πλήρως και δωρεάν τις ανάγκες όλου του πληθυσμού χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε υπηρεσίες Υγείας για την πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση, αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα μέσα και τις κατακτήσεις της επιστήμης.
      Αυτό απαιτεί την ανάπτυξη ενός ενιαίου συστήματος Υγείας - Πρόνοιας με κεντρικό σχεδιασμό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με κοινωνικοποίηση όλων των επιχειρηματικών μονάδων Υγείας που πληρούν τις προϋποθέσεις.
     Ανάπτυξη και κατασκευή  Δημόσιων και Δωρεάν Κέντρων Υγείας   σε  όλους  τους δήμους της περιοχής μας, που θα λειτουργούν όλο το 24ωρο.
   Το Κέντρο Υγείας συγκροτείται, αναπτύσσεται και λειτουργεί σαν πραγματικό κέντρο που φροντίζει για την πρόληψη, εξάλειψη ή περιορισμό παραγόντων που οδηγούν σε ασθένεια ή ατύχημα, παρέχει πρώτες βοήθειες. Συνδέεται με τους χώρους δουλειάς, αξιοποιώντας γιατρούς Εργασίας και τεχνικούς Ασφαλείας.
     Παρεμβαίνει για τις συνθήκες εργασίας, για την εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, έχει την ευθύνη της παρακολούθησης της υγείας των εργαζομένων, την πραγματοποίηση συστηματικών ελέγχων, εξετάσεων.
   Το Κέντρο Υγείας συνδέεται με τα σχολεία, συνδέεται με την οικογένεια μέσω του οικογενειακού γιατρού και του παιδιάτρου.
   Έχει υπηρεσία δημόσιας υγείας, παρέχει οδοντιατρική φροντίδα, ειδική φροντίδα για μητέρες και παιδιά, παρέχει κατ' οίκο νοσηλεία, παρακολουθεί χρονίως πάσχοντες, διαθέτει εργαστήρια, τμήμα επειγόντων περιστατικών, μονάδα βραχείας νοσηλείας. Διαθέτει φαρμακείο.
    Θα είναι στελεχωμένα με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, με οικογενειακούς γιατρούς που θα έχουν μόνιμη, πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, για την κάλυψη όλων των αναγκών.             
       Ανάπτυξη πανελλαδικά αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος για διακομιδή έκτακτων περιστατικών (ΕΚΑΒ).
  • Ανάπτυξη δημοσίων και δωρεάν κέντρων προγεννητικού ελέγχου, πρώιμης διάγνωσης αναπηρίας και έγκαιρης παρέμβασης. Δημόσια και δωρεάν κέντρα ανοιχτής ή κλειστής μορφής, μόνιμης ή προσωρινής περίθαλψης των βαριά αναπήρων.
  • Δημόσια και δωρεάν Κέντρα Αποκατάστασης. Δωρεάν παροχή όλων των τεχνικών βοηθημάτων και του υγειονομικού υλικού που είναι απαραίτητα για την καθημερινή ζωή του αναπήρου και την προστασία της υγείας του.
  • Ανάπτυξη προγραμμάτων Προληπτικής Ιατρικής και μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας μέσα από το Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας.
  • Μέτρα πρόληψης της αναπηρίας, μέσα από την ολόπλευρη προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στους χώρους εκπαίδευσης, άθλησης και ψυχαγωγίας, γενικότερα στο δομημένο περιβάλλον, στους δρόμους, στις δημόσιες εγκαταστάσεις, στα μέσα μεταφοράς.
  • Δημιουργία δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών κατ' οίκον νοσηλείας σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας με κρατική χρηματοδότηση.
  • Κρατική χρηματοδότηση για την παροχή των υπηρεσιών (καθαριότητα, μαγείρεμα κ.λπ.), του «Βοήθεια στο σπίτι» σε όλους όσοι έχουν ανάγκη, δωρεάν, χωρίς εξαιρέσεις και περιορισμούς μέσα από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων. Μονιμοποίηση στο δήμο των εργαζομένων με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Πρόσληψη και άλλων απαραίτητων ειδικοτήτων (οδηγοί, διοικητικοί κ.λπ.), αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της αναγκαίας υποδομής.
  • Εξασφάλιση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας με συγκρότηση κρατικού σώματος γιατρών Εργασίας και τεχνικών Ασφαλείας και λειτουργίας τους στα δημόσια Κέντρα Υγείας.
  • Σχεδιασμός της εκπαίδευσης του αριθμού των υγειονομικών όλων των κλάδων και ειδικοτήτων με κριτήριο τις ανάγκες πανελλαδικά και την ένταξη όλων των αυτοαπασχολούμενων υγειονομικών στο κρατικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας.
  • Συγκρότηση και στελέχωση δημόσιων και δωρεάν μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέσα στους χώρους φιλοξενίας μεταναστών, οι οποίες θα αναλαμβάνουν προληπτικές εξετάσεις, εμβολιασμούς, την άμεση περίθαλψή τους, όπου απαιτείται, κατά την εισαγωγή τους στη χώρα και τη χορήγηση πιστοποιητικού υγείας. Στους χώρους αυτούς να παρέχεται και ψυχολογική υποστήριξη.
     Τώρα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να μπει φρένο στην εγκληματική πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των κομμάτων της.
     Να μην επιτρέψουμε άλλο να βάζουμε το χέρι στην τσέπη για να πληρώνουμε για υπηρεσίες Υγείας που έχουμε ανάγκη και δικαιούμαστε.
      Για να υπερασπιστούμε τις ζωές των παιδιών και των οικογενειών μας και να διεκδικήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες του λαού και στα ζητήματα της Υγείας, της Πρόνοιας και της Ασφάλισης.
      Οι Λαϊκές Επιτροπές της Δυτικής Θεσσαλονίκης καλούν  τα σωματεία, τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς, τα σωματεία των ΑΜΕΑ, τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, τις επιτροπές ανέργων, τα σωματεία των αυτοαπασχολούμενων, τους γυναικείους συλλόγους, τα σωματεία των συνταξιούχων,  τους εργαζόμενους στην Υγεία,  σε συσπείρωση και αγώνα.