ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ - ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ:6944412414,6747406564,6947821682,6973472404,6942638311,6983818036 ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ-ΜΕΝΕΜΕΝΗ:6947227605 ΑΝΩ ΠΟΛΗ:6948361660 Ε'ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ:6946878209 ΕΥΚΑΡΠΙΑ:6974421180 ΕΥΟΣΜΟΣ:2310776595,6977288801 ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ:2310442388,6978339896,6942228031 ΚΟΡΔΕΛΙΟ:6937269311 ΝΕΑΠΟΛΗ:2310625624,6972466504 ΠΕΥΚΑ:6973529349,6945968839 ΠΟΛΙΧΝΗ:2310608798 ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ:6977873449 ΣΥΚΙΕΣ:2310620293,6937389891,6995361453 ΤΟΥΜΠΑ-ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ:6984201224
ΜΕΤΕΩΡΑ: 6947264179

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ


Δύο σημαντικές τροπολογίες για την ανακούφιση των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, κατέθεσε χτες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεών τους στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων».
Η πρώτη τροπολογία - προσθήκη αφορά στην κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο για οικιακή χρήση.
Η δεύτερη αφορά στην ανακούφιση και προστασία των αυτοαπασχολούμενων ασφαλισμένων σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, καθώς και των φτωχομεσαίων αγροτών ασφαλισμένων στον ΟΓΑ που βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και γι' αυτό εκβιάζονται και απειλούνται με κατασχέσεις, επιβαρύνονται με πρόστιμα και προσαυξήσεις, αδυνατούν να θεωρήσουν τα βιβλιάρια Υγείας, μένοντας ακάλυπτοι από υγειονομική περίθαλψη, στερούμενοι ακόμη και αυτών των ελάχιστων παροχών που έχουν απομείνει.
Ακολουθούν αναλυτικά τα κείμενα με τις αιτιολογικές εκθέσεις και τα άρθρα των δύο τροπολογιών που κατέθεσε το ΚΚΕ.

Για την ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων ασφαλισμένων σε ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ
Τροπολογία - προσθήκη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεών τους στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων».
Η Αιτιολογική Εκθεση
Σε κατάσταση απόγνωσης βρίσκονται σήμερα χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, στο ΕΤΑΑ καθώς και οι φτωχομεσαίοι αγρότες που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, καθώς βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και γι' αυτό εκβιάζονται και απειλούνται με κατασχέσεις, με ατομικές ειδοποιήσεις που στέλνονται κατά χιλιάδες μέσω ΚΕΑΟ, επιβαρύνονται με πρόστιμα και προσαυξήσεις, αδυνατούν να θεωρήσουν τα βιβλιάρια υγείας, μένοντας ακάλυπτοι από υγειονομική περίθαλψη, στερούμενοι ακόμη και αυτών των ελάχιστων παροχών που έχουν απομείνει.
Η κατάσταση αυτή δεν διαμορφώθηκε τυχαία. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που μεταφέρει τα βάρη της κρίσης στα λαϊκά στρώματα για να σωθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου, με τη λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων, τη δυσβάστακτη φοροεπιδρομή και τα χαράτσια, τη στιγμή που η ανεργία και η υποαπασχόληση παίρνουν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Είναι ακόμη το αποτέλεσμα της πολιτικής της λεγόμενης απελευθέρωσης της αγοράς που οδηγεί στην εξουθένωση πλατιά στρώματα των αυτοαπασχολούμενων, όπως είναι επίσης και το αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής που οδηγεί στο ξεκλήρισμα της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς. Για τη σημερινή κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι, οι ασφαλισμένοι. Τα αποθεματικά τους λεηλατήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες για να στηριχθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη, ενώ η θεσμοθετημένη συμμετοχή του κράτους δεν δινόταν.
Οι αρνητικές για τους εργαζόμενους αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, που μεθοδικά προωθούνται όλα αυτά τα χρόνια με τους γνωστούς νόμους (Σιούφα - Ρέππα - Πετραλιά - Λοβέρδου), διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, είναι απόρροια της στρατηγικής που ακολουθείται σε όλες τις χώρες της ΕΕ για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, με απαλλαγή του κράτους από τις υποχρεώσεις του για στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων, τη μείωση της φορολογίας και του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους των μεγάλων επιχειρήσεων. Απόρροια αυτής της στρατηγικής είναι οι δυσβάστακτες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, η παράταση του εργάσιμου βίου, η μείωση των συντάξεων και των παροχών Υγείας - Πρόνοιας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόνο στον ΟΓΑ τα τελευταία χρόνια η ασφαλιστική εισφορά αυξήθηκε τρεις φορές, όταν το αγροτικό εισόδημα έχει δραστικά μειωθεί και αδυνατεί να πληρώσει τις εισφορές πάνω από το 40% των ασφαλισμένων. Γι' αυτό σταθερή και αμετακίνητη θέση του ΚΚΕ είναι η κατάργηση όλων αυτών των νόμων που προώθησαν αυτές τις ρυθμίσεις.

Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες. Αυτά που αφαιρέθηκαν από το λαό τα προηγούμενα χρόνια δεν πρόκειται να ξαναδοθούν πίσω. Η φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης θα συνοδευθεί με τη συνέχιση της επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα, όπως δείχνει και η εμπειρία των άλλων χωρών.
Τα προβλήματα αυτά θα βρουν τη λύση στο πλαίσιο μιας άλλης οργάνωσης της κοινωνίας που δεν θα κινείται με κριτήριο το κέρδος, οι εργαζόμενοι θα γίνουν ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουν, για να αναπτυχθούν στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας, με κριτήριο την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών.
Στην κατεύθυνση αυτή και για να υπάρχει άμεση ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, στο ΕΤΑΑ και στον ΟΓΑ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προτείνει την παρακάτω τροπολογία.
Τα άρθρα της τροπολογίας - προσθήκης
Αρθρο 1ο
Δεν επιβάλλονται πρόστιμα και κανενός είδους προσαυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, στο ΕΤΑΑ και στον ΟΓΑ που δεν έχουν πληρωθεί λόγω οικονομικής αδυναμίας.
Τυχόν πρόστιμα και προσαυξήσεις που έχουν επιβληθεί διαγράφονται.
Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται οι εργοδοτικές εισφορές.
Αρθρο 2ο
Απαγορεύεται η με οποιοδήποτε τρόπο μεταβίβαση των απαιτήσεων από απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, στο ΕΤΑΑ και στον ΟΓΑ στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και σε οποιοδήποτε τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο.
Απαγορεύεται η κατάσχεση και κάθε μέτρο αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, στο ΕΤΑΑ και στον ΟΓΑ για την είσπραξη των οφειλόμενων ασφαλιστικών τους εισφορών.
Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται οι εργοδοτικές εισφορές.
Αρθρο 3ο
Το βιβλιάρια ασθενείας των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, στο ΕΤΑΑ και στον ΟΓΑ, που αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, θεωρούνται χωρίς καμία προϋπόθεση και συνεχίζεται η ασφαλιστική κάλυψη όλων των άμεσα ασφαλισμένων και των προστατευόμενων προσώπων.
Αρθρο 4ο
Οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, στο ΕΤΑΑ και στον ΟΓΑ, όπως διαμορφώνονται ύστερα από την εφαρμογή του άρθρου 1 της παρούσας, υποβάλλονται υποχρεωτικά σε μακροχρόνια ρύθμιση σε μηνιαίες δόσεις, με τρόπο ώστε το ετήσιο άθροισμα των μηνιαίων δόσεων να μην ξεπερνά συνολικά το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος των ασφαλισμένων.

Για την κατάργηση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο
Τροπολογία - προσθήκη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεών τους στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων».
Η Αιτιολογική Εκθεση
Τον Οκτώβρη του 2012 τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
Μια εξίσωση που πραγματοποιήθηκε στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο που επιτρέπει η σχετική ευρωενωσιακή οδηγία (2003/96 ΕΚ).
Η εξίσωση αυτή, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου, εκτίναξε την τελική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, καθιστώντας το απλησίαστο για τη λαϊκή οικογένεια, η οποία εξαιτίας των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης και της αντιλαϊκής πολιτικής διαχείρισής της, έχει οδηγηθεί σε σημαντική επιδείνωση της θέσης της, ώστε να μην μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες επιβίωσης, όπως της προστασίας από το ψύχος.
Το αποτέλεσμα ήταν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες να μην μπορούν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης και να προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης καταφεύγοντας ακόμη και σε μέσα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Τα μέτρα της κυβέρνησης για το επίδομα θέρμανσης αποτελούν κοροϊδία, δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την αδυναμία κάλυψης των αναγκών θέρμανσης της λαϊκής οικογένειας, ούτε βέβαια και τα ημίμετρα που προτείνουν τα άλλα κόμματα για μείωση του συντελεστή του ΕΦΚ ή για διεύρυνση του κριτηρίου για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης.
Για το ΚΚΕ η επείγουσα αντιμετώπιση του προβλήματος βρίσκεται στην άμεση κατάργηση του ΕΦΚ αλλά και του ΦΠΑ που επιβαρύνει τόσο το πετρέλαιο θέρμανσης όσο και το φυσικό αέριο για οικιακή χρήση.
Το άρθρο της τροπολογίας - προσθήκης
Αρθρο 1
Από την ψήφιση του παρόντος καταργείται ο ΦΠΑ και ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο για οικιακή χρήση
rizospastis.gr