ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ - ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ:6944412414,6747406564,6947821682,6973472404,6942638311,6983818036 ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ-ΜΕΝΕΜΕΝΗ:6947227605 ΑΝΩ ΠΟΛΗ:6948361660 Ε'ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ:6946878209 ΕΥΚΑΡΠΙΑ:6974421180 ΕΥΟΣΜΟΣ:2310776595,6977288801 ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ:2310442388,6978339896,6942228031 ΚΟΡΔΕΛΙΟ:6937269311 ΝΕΑΠΟΛΗ:2310625624,6972466504 ΠΕΥΚΑ:6973529349,6945968839 ΠΟΛΙΧΝΗ:2310608798 ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ:6977873449 ΣΥΚΙΕΣ:2310620293,6937389891,6995361453 ΤΟΥΜΠΑ-ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ:6984201224
ΜΕΤΕΩΡΑ: 6947264179

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

"Ξαφνικός θάνατος" για την Αυγή, μειώσεις μισθών, χάρισμα μισθών, καθυστερήσεις πληρωμών, ευνοϊκή μεταχείριση από την Εθνική και μετά ήρθε το 27% και τα πακέτα...

(μας το έστειλε η φίλη του ιστολογίου Γιάννα Λάτση)

Τον Μάρτη του 12, λίγο πριν την εκλογική εκτόξευση του Σύριζα, η Αυγή αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε (εν μέσω απεργίας στο "Κόκκινο" για μη καταβολή δεδουλευμένων) ανακοινώθηκαν μειώσεις μισθών και θυσίες για να μην κλείσει η Αυγή. Όλα αυτά με αντιΚΚΕ σάλτσα και επικλήσεις στην ...κομματικότητα των εργαζομένων που ήδη είχαν χαρίσει στον ΣΥΝ 4 μισθούς. 
                                                     
    
Μετά από λίγο καιρό ο Σύριζα πέταξε στο 27% και άρχισε τα "κιμπαριλίκια", με αποτέλεσμα σήμερα η Αυγή να είναι η πιο μικρή σε κυκλοφορία πολυτελής εφημερίδα πανευρωπαϊκά.
Έτσι, τώρα, με το "κούτελο καθαρό" (σαν του Γκορμπατσώφ, ένα πράμα) κουνάνε το δάχτυλο σαν τους στρατοδίκες, νομίζοντας ότι με τη δική τους τη βρωμιά θα λερώσουν και τους κομμουνιστές. 

Παρακάτω παραθέτουμε δημοσιεύματα της περιόδου από το "Παρόν της Κυριακής" και το ρεπορτάζ της Αυγής. Οι υπογραμμίσεις είναι δικές μας.


Ο Τσίπρας ζητά «θυσίες» από τους εργαζόμενους στην «Αυγή»

Την πολιτική στήριξη του Συνασπισμού στη έκδοση της «Αυγής» βεβαίωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την περασμένη Τρίτη κατά τη διάρκεια συνάντησης του με τη διεύθυνση και τους εργαζόμενους της εφημερίδας.
Ο Α. Τσίπρας προειδοποίησε για την επιβολή media-κού ολοκληρωτισμού λέγοντας πως υπάρχει σχεδιασμός για ένα νέο ασφυκτικό πλαίσιο στα ΜΜΕ και πως οι επιθέσεις τόσο στο κόμμα όσο και στην «Αυγή» θα ενταθούν. Η επίθεση ενάντια σε κάθε φωνή που αντιστέκεται και είναι αντίθετη στη μνημονιακή πολιτική θα ενταθεί, εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας λόγο για στήριξη της πολιτικής αυτής από τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα που χρωστάνε 200 εκατ. ευρώ σε δάνεια.
Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εφημερίδα καθώς οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι και έχουν ζητήσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης της «Αυγής» και στήριξη από τον Συνασπισμό για την επόμενη μέρα. Για το Φθινόπωρο προγραμματίζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αυγής ενημέρωσε τους εργαζόμενους ο διευθυντής της εφημερίδας Νίκος Φίλης ο οποίος επίσης μίλησε και για μειώσεις μισθών. «Θυσίες» τις χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας από τη δική του πλευρά.
Είπε ωστόσο ότι δεν θα κλείσει το καθημερινό φύλλο, η «Αυγή» δεν θα κάνει απολύσεις και ούτε θα μπει στο άρθρο 99, όπως κάνει το ΚΚΕ.
Η απόφαση όμως αυτή ενέχει τον κίνδυνο να κλείσει η εφημερίδα καθώς τα προβλήματα είναι μεγάλα. Κατά τον πρόεδρο του κόμματος πρέπει να αναζητηθούν νέοι τρόποι επιβίωσης ενώ το ενδεχόμενο κατάργησης της δημοσίευσης των ισολογισμών δημιουργεί περαιτέρω κινδύνους για την έκδοση της εφημερίδας.
Όπως σημειώθηκε στη συνάντηση ο Συνασπισμός έκανε συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα ώστε να μην πάει ολόκληρο το ποσό της 4η δόσης από τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων στο δάνειο-όπως θα συμβεί με τα άλλα κόμματα- αλλά να κρατήσει το κόμμα ένα ποσοστό της για τις δικές του ανάγκες. Στόχος της «Αυγής» το επόμενο διάστημα είναι η μείωση των εξόδων, η προσπάθεια αύξησης εσόδων και το άνοιγμα της εφημερίδας τον κόσμο της αριστεράς.
(πηγή typologies.gr)
Σχέδιο σωτηρίας και σύννεφα
Σύμφωνα με την «Αυγή της Κυριακής», η διεύθυνση της και οι 60 εργαζόμενοι προχωρούν «στη διαμόρφωση ενός σχεδίου "σωτηρίας" σε ασφυκτικές μνημονιακές συνθήκες, με τη στήριξη του ΣΥΝ, βασικού μετόχου της εφημερίδας, με στόχο την επιβίωσή της σε μια εξαιρετικά πιεστική πραγματικότητα».
Όπως αναφέρεται, η συνέλευση των εργαζομένων της «Αυγής» (42 δημοσιογράφοι και 18 διοικητικό προσωπικό) έγινε την περασμένη Τρίτη το απόγευμα παρουσία και της διεύθυνσης, την ίδια μέρα που οι εργαζόμενοι «Στο Κόκκινο» βρίσκονταν σε απεργία λόγω καθυστέρησης καταβολής δεδουλευμένων. Στους εργαζόμενους της «Αυγής» έχει καταβληθεί μόνο ένας μήνας το 2012, ενώ την τελευταία διετία έχουν στηρίξει την εφημερίδα με τέσσερις μισθούς. Στη συνέλευση παρευρέθηκαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο εκπρόσωπος Τύπου Πάνος Σκουρλέτης.
Κατά των απολύσεων, αλλά.
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε τη διαβεβαίωση ότι ο ΣΥΝ θα στηρίξει την «Αυγή» και την καθημερινή έκδοσή της, συμπληρώνοντας ότι οι λύσεις μπορεί να βρίσκονται πέρα από τα μέχρι στιγμής γνωστά. Η μείωση της χρηματοδότησης των κομμάτων θα μπορέσει μάλλον να αντισταθμιστεί από την αύξηση της δύναμης του ΣΥΝ στη Βουλή, είπε, ενώ για τα δεδουλευμένα αναμένεται η καταβολή της τέταρτης δόσης στα κόμματα που καθυστερεί τρεις μήνες.
Παραθέτοντας τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων στη συνάντηση, η «Αυγή» επισημαίνει:
«Δεν είμαι υπέρ των απολύσεων, ούτε της ένταξης στο άρθρο 99. Αυτό το έκανε το ΚΚΕ, είναι όμως έξω από τη δική μας λογική" απάντησε στις ανησυχίες πολλών, συμπληρώνοντας πάντως τον υπαρκτό κίνδυνο, εάν ανατραπούν τα δεδομένα, να υπάρξει ένα πολύ δύσκολο μέλλον. Η επανασύνδεση των μελών του κόμματος με την "Α" είναι βασικός παράγοντας κυκλοφοριακής ανάταξης της εφημερίδας, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τόνισε την ανάγκη συμμετοχής των οργανώσεων στην υπόθεση της εφημερίδας και αύξησης των συνδρομών από τα μέλη -που όμως επίσης πλήττονται από την οικονομική κρίση. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ μίλησε για μείωση εξόδων και κατέθεσε προτάσεις για αύξηση εσόδων της εφημερίδας.
Θέλουμε αριστερή απάντηση
"Ο τρόπος που θα απαντήσει η εφημερίδα στην κρίση θα είναι το παράδειγμα που θα δώσει η Αριστερά στην κοινωνία" τόνισε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Ανδρέας Πετρόπουλος και ζήτησε την έμπρακτη υποστήριξη του ΣΥΝ. "Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εργαζόμενους καμία περικοπή, εάν δεν συνοδεύεται από κινήσεις ανάπτυξης της εφημερίδας" τόνισε.
Αναγκαστική η προσαρμογή
Τις πραγματικές προσπάθειες να περιοριστούν οι δαπάνες αναγνώρισε στην "Α" ο Πάνος Σκουρλέτης, "κάτι που δεν έχει γίνει ούτε στο κόμμα ούτε στο ραδιόφωνο", όπως είπε. Η παρουσία του κόμματος θα ήταν ανάπηρη χωρίς την καθημερινή παρουσία της "Α" συμπλήρωσε και υποστήριξε ότι "η προσαρμογή της 'Α' στα νέα δεδομένα είναι αναγκαστική, όμως πρέπει να γίνει με όρους αλληλεγγύης και συντροφικότητας".
Περικοπές ή κλείσιμο
Για υπαρκτή απειλή "ξαφνικού θανάτου" της εφημερίδας έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Στούμπος κρούοντας τον κώδωνα ότι πρέπει να μειωθεί το μισθολογικό κόστος της εφημερίδας και να αυξηθούν τα έσοδα.
Στο ίδιο κλίμα, ο διευθυντής της "Α" Νίκος Φίλης σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα η "Α" θα υποστεί επιθέσεις -όπως αυτή της κατάργησης των ισολογισμών- όσο θα πυκνώνουν και οι επιθέσεις προς τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπογράμμισε ότι η έκδοση της "Α" δεν είναι επιχειρηματική ή κερδοσκοπική υπόθεση, αλλά πολιτική πράξη. Συνεπώς η καθημερινή έκδοσή της είναι αναγκαία και δεν υποκαθίσταται από άλλες μορφές.
Ο Νίκος Φίλης τόνισε την ανάγκη για περικοπές "σε ύψος που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες έκδοσης της εφημερίδας". Συμπλήρωσε όμως ότι "σε αυτή την περίπτωση ο ΣΥΝ θα πρέπει να δεσμευτεί ότι θα υπάρχει σταθερή καταβολή στους εργαζόμενους"»